Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Percaya tak ilmu bunian kayangan?’ Category

Hari selasa lepas, mama aku kehilangan dompet nye yang baru jer dia beli minggu lepas. Yang pelik nye boleh hilang kat dalam rumah lak tu. Dan yang paling terpelik sekali tak sampai 1 jam dompet mama aku dah hilang. Percaya tak? Tolong la percaya..hikhik. Macam nie kisah nye. Hari selasa pukul 5.30 ptg aku masih nampak mama aku pegang dompet tu kat meja makan sebab mama minta aku ngan dia kira duit yang baru dia keluarkan hari tu. So lepas tu mama aku nak mandi, masa tu aku lak lepak kat bilik sebab dah penat seharian. Tak sampai 45 minit aku lepak, aku terdengar mama aku ngan adik aku, kecoh cari dompet. Pelik bin ajaib! Takkan ade Toyol lak dalam rumah aku? Yang ade dalam rumah mase tu aku, mama dan adik.  Puas la geledah bilik mama sebab kali terakhir mama cakap mama masuk bilik letak dompet dan amik tuala untuk mandi.  Habis semua aku soal mama untuk dapatkan clue. Tapi tak dapat gak. Tak puas bilik mama, satu rumah aku ngan adik aku geledah. Tapi memang tak jumpe. Dalam dompet tu ade banyak kad-kad bank, ic , duit dan macam2 lagi.

 

Malam tadi mama aku langsung tak leh makan, risau pasal dompet dia. Bukan risau pasal duit sgt. Tapi risau susah nak buat report polis untuk buat ic baru, kad bank baru dan macam2 lagi la, leceh.  Aku tak dapat nak tolong ape2 sebab dah try cari tapi tak jumpe. Aku hanya suruh mama  buat solat hajat minta petunjuk. Aku pun buat jugak solat hajat minta petunjuk. Sedih tengok mama aku asyik monyok jerk.

 

Hari nie pun kami try cari lagi. Sampai satu tahap mama aku dah putus asa, aku cadang kat mama aku block akaun2 bank sebelum orang lain keluarkan duit mama aku. Lepas call bank, aku ajak mama aku pergi buat report polis. Aku pun pergi la ngan mama aku ke balai polis kat kawasan tempat tinggal kitaorg nie. Tetibe separuh jalan sebelum sampai balai polis, aku teringat mama pernah cerita pasal kawan dia yang pernah ade ilmu bunian nie. Aku minta mama try jer tanya kawan mama aku tu untuk ‘suluh’ tengok kat mane dompet tu. Kawan mama aku tu name nye Zie, orang Kelantan.

 

Mama : Zie , Kak Zah nak mintak tolong ‘suluh’ tengok2 dompet Kak Zah. Dompet Kak Zah, hilang hari                selasa hari tu. Tak jumpa letak dalam beg.

 

Kak Zie : Yeke? (dia diam kejap) Gelap. Dompet tu gelap.

 

Mama : Gelap? Memang dompet tu warna hitam..

 

Kak Zie : Bukan tu. Saya nampak gelap. Tak boleh nak bagi clue sangat. Kak Zah salah letak nie. Kalau ade org curi, boleh nampak tangan. Tapi nie gelap.

 

Mama: Tapi Kak Zah dah cari satu rumah. Tak jumpe jugak.

 

Kak Zie : Gelap la Kak Zah tekleh nak nampak. Tapi masih ade kat rumah Kak Zah lagi nie. Cube cari lagi. Saya tak boleh bagi banyak clue sebab dah 2 hari hilang. Tak nampak. Lagipun saya tengah uzur.

 

Mama : Ok la macam tu. Saya tak jadi report polis. Saya cari dulu kat rumah sekali lagi. Terima Kasih.

 

Lepas mama aku habis call, aku pun ape lagi terus buat U-turn balik rumah. Cari punyer cari punyer cari…sekali mama aku menjerit keseronokkan. Dah jumpa dah dompet mama!!! Ya Allah, gegar satu rumah kejap rasenyer. Beristighfar kitaorg satu keluarga. Finally jumpe jugak akhirnyer..Alhamdulillah..

 

Cerita pasal Kak Zie tu sebenarnye bukan dia orang bunian. Tapi Kak Zie nie ade ‘bersama’ dengan org bunian yang bernama ‘Puteri’. Bukan Kak Zie pelihara si ‘Puteri’ tu. Mungkin ini semua Dengan Izin Allah yang menyebabkan Kak Zie terpilih memelihara bunian tu. ‘Puteri’ tu bunian dari kayangan. Orang bunian Islam. Kalau kita mintak ‘suluh’ ape2, Kak Zie akan mintak nama penuh orang yang nak di ‘suluh’ tu. Pastu baru boleh dia bagi clue sikit2. Kalau nak tanya pasal perangai orang ker, kenapa orang tu pelik ker, kena buatan orang ker, Kak Zie leh mintak ‘Puteri’ suluhkan.Tapi ‘ Puteri’ akan jawab dan beritahu jika orang minta pertolongan yang baik2 sahaja. Kalau ade niat jahat ‘ Puteri’ tak kan layan dan ‘Puteri’ leh tahu kalau ade yang berniat jahat.  Jangan ade yang salah paham lak ok. Ustaz tempat mama aku kerja dulu pun cakap tak salah kalau nak tanya ‘Puteri’ tu benda yang baik. Lagipun ‘Puteri’ hanya dapat bagi clue dan nasihat seperti banyakkan beristighfar, selawat dan melakukan kerja2 baik kalau nak nampak hasilnye. Ape2 pun, Alhamdulillah. Dompet mama pun dah jumpe. Baru la aku nampak mama aku ceria sikit. Akhrinye, mama aku cadang nak belanja kami sekeluarga makan malam, malam nie. Yahooooooo!!! Percaya atau tidak terpulang pada persepsi masing-masing k. Yang penting kita perlu tahu memang wujud makhluk2 ghaib yang kita tak nampak dan hanya Allah Maha Mengetahui setiap makhluk cipta- Nya. ‘Jangan biarkan diri anda diselubungi…….Miscolll’..hihik. Trade mark Amir,”I’m sorry”!! Chow.

Kat celah-celah la jumpe dompet tu..ish ish ish...

Kat celah-celah la jumpe dompet tu..ish ish ish...

Ini lah dompetnye..bertuah punyer dompet..

Ini lah dompetnye..bertuah punyer dompet..

Read Full Post »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.